tiistai 24. huhtikuuta 2012

Kipuja

Juttelin tänään Eeron terveydenhoitajan kanssa puolisen tuntia.

Eerolla on selittämättömiä, voimakkaita vatsakipuja. Tulevat täysin puskista.
Aamulla, päivällä tai illalla. Ennen ruokaa tai ruuan jälkeen. Kotona, koulussa tai harrastuksissa.

Mitään selkeää kaavaa ei ole. Muuta kuin se, että kipukohtaus kestää n. 1-2 tuntia ja siitä ajasta tosi kipeinä (itkussa ja kaksinkerroin) ollaan n. puoli tuntia.

Olen hakenut Eeron pienen ajan sisällä kaksi kertaa koulusta kipeän mahan takia. Kerran harrastuksesta. Iltapäiväkerho menee välillä sohvalla pötkötellessä kun vatsa on niin kipeä.

Kokeita on otettu. Keliakiaa pelkäsin, se oli onneksi negatiivinen. Laktoosi negatiivinen. Kaikki muutkin arvot kunnossa.

Sokereihin kipuilu ei liity. Kipuja tulee matalilla, normaaleilla ja korkeilla. Ketoaineita ei ole.

Kipua on nyt ollut parisen kuukautta, se tulee ja menee.  Terveydenhoitaja sanoi, että jopa 80% lasten vatsakivuista jää selvittämättä. Apua, mikä luku. Siis tutkitaan juu, mutta mitään ei löydy.

Äitinä on kauheaa katsoa lapsen kipua. Kipu on aitoa. Jossain vaiheessa epäilimme, että teeskentelee, mutta tuskin ekaluokkalainen saa tuskanhikeä aikaiseksi tahdonvoimalla, tai naamaansa valkoisen lakanan väriseksi.

Pidämme nyt kipupäiväkirjaa. Seuraamme, mitä sokerit ovat ja missä tilanteissa kipuja tulee. Kummallista on se, että kipupäiväkirjan aloittamisen jälkeen kipukohtauksia ei ole ollut. Hyvä hoitomuoto ilmeisesti?!  Pelkään kuitenkin, että jos siellä pienen ihmisen vatsassa on kuitenkin jokin vialla.

Koko ajan pelottaa, mitä vielä?

Toivotaan, ettei mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti