tiistai 31. heinäkuuta 2012

Vitsaillaan diabeteksella?

Facessa oli "vitsi":
Matematiikan ongelma: Johnilla on 32 karkkipatukkaa. Hän syö niistä 28. Mitä Johnilla nyt on?
Vastauksena oli "Diabetes, Johnilla on diabetes".

Juu, ymmärsin, että se on vitsi. Naurattiko? Ei. Joten tässä purkaus.

Silloin kun Eero sairastui, hän oli 3v ja 1kk. Aika tarkkaan. Meillä ei ollut karkkipäivää ollenkaan, Eero oli saanut maistaa makeaa (jälkkäriä/kakkua tms) pari kertaa, synttäreillä ja jouluna (ennen sairastumista siis). Limsaa ei ollut koskaan juonut ja karkkia todella vähän syönyt.

Meille teroitettiin jo heti alussa, että me emme olisi voineet tehdä mitään toisin. Näin tapahtui, eikä siihen vaikuta yhtään mikään ruokavalio tai muu elämämme juttu. Ja nyt muistuttaisin, että Eerolla on YKKÖStyypin diabetes. Se on täysin eri sairaus kuin KAKKOStyypin diabetes. Sitten on olemassa vielä muitakin "tyyppejä", joita ei ole vielä virallistettu, ainakaan tietääkseni (esim. nk. "kolmostyypin diabetes", joka on sekoitus ykkös- ja kakkostyyppiä).

No, ykköstyypin diabeteksessa jostakin syystä, vielä tuntemattomasta, haima lakkaa toimimasta insuliinituotannon osalta. Ikuisesti ja aamen. Siihen ei auta ruokavaliot eikä muutkaan vippaskonstit. Haima ei toimi kunnolla, eikä tuota insuliinia. YHTÄÄN. Joten se on annettava pistoksella/pumpun kautta. Ja jotta voimme insuliinia antaa, täytyy Eeron syödä hiilihydraattia. Ilman hiilareita sokerit saattaa pysyä ihan hyvinä (ei tarvita inskaa), mutta silloin tulee ongelmia eteen. Solut TARVITSEVAT insuliinia saadakseen "ravintoa". Ja jos emme sitä insuliinia pistä, ei sitä Eerossa vain ole (koska se haima ei toimi). Ja siksi siis tarvitsemme hiilihydraatteja. Toki valitsemme aina mahdollisimman hyviä hiilareita. Täysjyvää jne. koska se on terveellisempää. Mutta ilman hiilareita emme voi (tai Eero ei voi) olla.

Siltikin, vaikka elämme hyvinvointiyhteiskunnassa ja elämme "tiedon valtatiellä", on ihmisten käsitys diabeteksesta välillä huvittavan huono. Kaupassa, Eeron sairastumisen jälkeen, mulle sanottiin: "Miten sä noin pienelle olet jo niin paljon karkkia pystynyt syöttämään, että nyt on diabetes".

Myötätuntokin sai välillä itseä harmittavia piirteitä, kun ihmiset eivät tiedä mistä puhuvat. Puhelimessa MONI sanoi: "Mut eiks se oo hyvä, et on toi lapsuusiän diabetes, että paranee sit ennen ku on aikuinen". Ja kuulinpa tällaistakin: "Voi, tiedän miltä susta tuntuu, meilläkin oli rotavirus." Nämä ihmiset sentään yrittivät lohduttaa, olivat vaan tietämättömiä. Ensimmäinen esimerkki oli vain syyllistävä. 

Ja toisaalta. Muutamaa kuukautta aiemmin ystäväni veljenpoika sairastui ykköstyypin diabetekseen. Itse sanoin myös silloin, että "no, sehän on ihan helposti hoidettavissa oleva sairaus". Taisi pilkka osua omaan nilkkaan... Monesti olen miettinyt noita sanojani. Olin silloin itse yhtä tietämätön kuin kuka tahansa muu. Ja kyseessä on kuitenkin suomalaisten "kansallissairaus".

Toivon, että ihmiset ymmärtäisivät muutaman asian.

Tämä on sairaus, joka on vakava, vaikkakin hoidettavissa. Älä siis väheksy sitä murhetta, minkä tämä sairaus tuottaa.

Me emme ole ansainneet tätä taakkaa, Eerosta puhumattakaan. Ei ole hyvä ja oikein, että se on juuri meillä, koska me huolehdimme hoidosta. Ei ole hyvä että se on kenelläkään.

Me emme ole tehneet mitään, että aiheutimme Eerolle tämän.

Jos voisin, ottaisin sairauden itselleni.

Ota selvää asioista, ennenkuin vitsailet. Tämä sairaus ei ole vitsi.

4 kommenttia:

  1. täyttä asiaa Jenni! mutta saako ihan vähän viilata pilkkua? haimahan kyllä toimii mutta insuliinia tuottava solu joka sijaitsee haimassa on tuhoutunut. jos haima kokonaisuudessaan ei toimisi niin sillon ei toimisi ruuansulatuskaan. (meidän sakemannilla on haiman vajaatoiminta ja sen haima on käytännössä tuhoutunut kokonaan.. tosin insuliinia se vielä tuottaa. koska sokerit on hyvät.. mitattu on!) turhaa viisastelua mutta oli miten oli, vitsit on vähissä tän sairauden kanssa.. :/ tsemppiä teille ja meille.. -r

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, viilaa rauhassa. :) Kiukuspäissäni kirjoitin vaan mutkat suoriksi. :)

      Poista
    2. ja kävin muuttamassa vähän tekstiä, jottei ihmisiä häiritse. :D

      Poista
  2. Kun lapsella on jatkuvaa huolenpitoa ja seurantaa vaativa sairaus, on erityisen tärkeää, että vanhemmat huolehtivat myös omasta jaksamisestaan. On hyvä jakaa hoitovastuuta myös isovanhemmille. Eeron isoäitinä tunnen suurta surua tällaisista "vitseistä" joihin minulle niin rakkaat Eeron vanhemmat ovat joutuneet törmäämään. Toivon, että tekstini tavoittaa vitsin sivulleen laittaneen henkilön, kuka hän sitten ikinä onkin ja avaa toisenlaisen katsantokannan tähän todennäköisesti hauskaksi tarkoitettuun tekstiin. On kuitenkin tosiasia, että mitä sivuillasi julkaiset, olet myös vastuussa siitä. Olen ollut Eeron kanssa isovanhempien leirillä, jossa yhdessä opettelimme insuliinipumpun käyttöä. Eero on reipas ja iloinen poika, mutta...leirillä huomasin, että lapset surevat sairauttaan eniten käytäntöön liittyvien asioiden kautta. Paha mieli saattaa yllättää kesken kivan leikin, kun pitää mennä välipalalle tai jos pitää taas pistää tai jos pitäisi syödä , vaikka ei ole nälkä. Kun voimat ovat koetuksella on yritettävä helpottaa perheen arkea kaikella minkä suinkin voi tehdä. Yksi tapa on valottaa diabetesperheen elämää asiasta tietämättömille vitsinikkareille. Vanhempi auttaa kun diabeetikkolasta väsyttää. Kun toista vanhempaa väsyttää, toinen voi ottaa vetovastuun. Kun molemmat vanhemmat joutuvat kohtaamaan tietämättömyydestä ja ajattelemattomuudesta johtuvan typerän vitsin aiheuttaman pahan mielen on isovanhemman aika jyrähtää. Leirillä oli yhdeksän muutakin lasta isovanhempineen. Tiedän, että tällainen satuttaa monta muutakin kuin vain minulle rakasta perhettä.
    Tyypin yksi diabetes on autoimmuunisairaus. Suurelta osin tuntemattomista syistä elimistö aloittaa hyökkäyksen omia solujaan, eli haiman insuliinia tuottavia beetasoluja vastaan. Tämä johtaa solujen vähittäiseen tuhoutumiseen. Tyypin yksi diabetes on aina hoidettava päivittäisillä insuliinipistoksilla. Diabeteksen syitä selvittelevät tutkijat pyrkivät siihen, että jonain päivänä sairauden kehittyminen voitaisiin estää. Hoidon ja lääkkeiden kehittämisellä haetaan tapoja helpottaa diabeetikon elämää ja parantaa verensokerin tasapainoa. Diabetesliiton tavoite on taata jokaiselle diabeetikolle mahdollisuus hyvään omahoitoon ja elämänlaatuun. Liiton tehtävä on kehittää hoitoa ja hoidon ohjausta ja puolustaa omahoidon edellytyksiä suomalaisessa yhteiskunnassa.Diabetestutkimussäätiön kautta liitto tukee diabetestutkimusta. Ehdotankin Sinulle, vitsin sivullasi julkaissut, että liittymällä oman paikkakuntasi diabetesyhdistykseen olet mukana lisäämässä yhteisen järjestömme painoarvoa ja vaikuttamassa meille kaikille tärkeisiin asioihin.
    Terveisin Eeron isoäiti

    VastaaPoista